Parammetry výběru
Pokud se rozhodujete o nákupu zahradního traktoru, měli byste vzít v úvahu více parametrů. K čemu traktor plánujete využít, jaký je objem koše, šířka záběru,  převodovka, možné doplňky a samozřejmě i cena.

Traktor nebo rider ?

Pro menší plochy s členitým terénem je vhodnější použít zahradní rider od záběru 60cm do 76 cm, krerý je podstatně lépe ovladelný, má menší záběr, dokéže projet dveřmi či brankou do 90 cm. Pro větší plochy, které jsou méně členité doporučujeme koupi zahradního traktoru o záběru 84cm 98cm 102cm  nebo 122 cm. V případě pokud máte Váší zahradu ve svahu můžete volit zahradní traktor s pohonem 4x4 (4WD).

Zahradní traktor - jaký motor?

Základní otázkou je jestli 1 nebo 2 válcový a nebo zvolit akumulátorový. Určitě nemá velký smysl na plochu kolem 2000 m2, kupovat zahradní traktor s 2 válcovým motorem o objemu více jak 600cm3 a naopak na plochu více jak 5000m2 je to nutnost. U 2 válcového motoru je zaručen výšší kroutící moment, vyšší výkon, ale také vyšší spotřeba paliva a v budoucnu nepatrně vyšší náklady na servis. Každopádně pánové pokud uslyšíte zvuk 2 válcového motoru a máte trochu "motoristického" ducha, tak není co řešit.. :-). Pokud bydlíte v oblasti citlivější na hluk, je možné zvolit také akumulátorový zahradní traktor.

Příslušenství

Velmi důležité  je pokud se již rozhodnete pro značku zahradního traktoru, podívat se na šíři a ceny příslušenství pro zahradní traktory Vámi zvolené značky. Například pokud potřebujete zadní deflektor pro zahradní traktor, tak zde můžete být velmi překvapení, že cena se může pohybovat od cca 2000 Kč až po 7000 Kč.

Komfort a celkový pocit

Zahradní traktor si kupujete na dlouhá léta a budete ne něm trávit několik hodin času týdně. Je velmi důležité, pokud si poprvé sednete ještě v prodejně na vybraný traktor, aby jste se cítili pohodlně a komfortně. Rozhodně si nechte zahradní traktor nastartovat a nechte si ZAPNOUT SEČENÍ, je to velmi důležité, protože se zapnutým sečení budete jezdit většinu času. Doporučuji, pokud je to u prodejce možné, vyzkoušet alespoň dva zahradní traktory od 2 různých výrobců.

Náhradní díly

Dříve nebo později budete potřebovat k Vašemu zahradnímu traktoru náhradní díly, ať již se jedná o nože , řemeny , filtry atd.

Servisní zázemí

Váš zahradní traktor bude také dříve nebo později potřebovat odborný servis a je důležité se podívat na servisní zázemí Vámi zvolené značky, dostupnost a ceny běžných náhradních dílů.

Vytvořeno autorem s více jak 20 letou praxí v oboru. Je zde jen pár základních tipů ohledně volby zahradního traktoru a pokud potřebujete poradit, neváhejte nás kontaktovat.